Beneficii
1. Diabet
Aproximativ 1,7 milioane de români (11,6%) suferă de diabet zaharat, adică dublu faţă de ceea ce se estima până acum, arată primul studiu realizat în ţara noastră privind prevalenţa diabetului, prediabetului, supraponderii, obezităţii, dislipidemiei, hiperuricemiei şi bolii cronice de rinichi .
Din cei 11,6% ( 52% sunt femei, 47,5% sunt bărbaţi), 9,2% sunt cunocuţi, 2,4% necunoscuţi. Studiul mai scoate la suprafaţă faptul că mai sunt peste trei milioane de români cu prediabet, reprezentând 18,4%.
Specialistii atrag atenţia asupra complicaţiilor diabetului zaharat: agravarea evoluţiei bolilor cardiovasculare, riscul unor evenimente cardiace majore (infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, boala arterială periferică, moartea subită). Or, se ştie că agravarea bolilor cardiovasculare înseamnă invalidităţi, sechele dificil de tratat. De asemenea, din paleta neagră a complicaţiilor diabetului fac parte retinopatia, prima cauză de orbire, boala cronică renală diabetică, prima cauză de intrare pe dializă şi transplant renal, piciorul diabetic, cauză majoră de amputare, precum şi neuropatia diabetică. Sunt complicaţii invalidante, cu tratamente costisitoare, ce scad treptat calitatea vieţii pacientului.
Se estimează că, din cei aproximativ 1,7 milioane de bolnavi de diabet zaharat, între 200.000 şi 450.000 au boală cronică diabetică, avansată din cauza diabetului, şi doar 10.000 sunt luaţi în evidenţă. Doar aceste informaţii sunt suficiente pentru înţelege de ce specialistii definesc diabetul zaharat ca fiind “o boală progresivă, fără dureri, dar cu consecinţe devastatoare pe termen lung”. Acum, trebuie să ştim că la nivel global, diabetul reprezintă o problemă majoră de sănătate.
Se apreciază că, în 2013, 382 de milioane de pământeni sufereau de diabet zaharat, că 46% dintre aceştia nu sunt diagnosticaţi şi că, la ora actuală, numărul total al suferinzilor a ajuns la aproximativ 400 de milioane.
Studiile mai arată că 2/3 din populaţia ţării este supraponderală sau obeză. Atenţie, de la suprapondere la obezitate mai este doar un pas. Şi mai frecvent este făcut pasul spre obezitate decât spre greutatea normală. Dintre cele două treimi de români care sunt graşi se recrutează pacienţii cu sindrom metabolic.
Conform rezultatelor finale ale studiului epidemiologic, peste 80% dintre românii cu vârste între 20 şi 79 de ani prezintă anomalii ale lipidelor sanguine, 2,6 milioane, au hiperuricemie (creştere a nivelului de acid uric în sânge).
Specialiştii avertizează, bazându-se pe acest studiu, că pentru fiecare pacient diagnosticat cu diabet zaharat există cel puţin un altul nediagnosticat. Această ameninţare face necesar un screening pe anumite criterii, în prima linie plasându-se populaţia de peste 45 de ani (în special bărbaţi) supraponderală şi obeză. Periodic, trebuie efectuate o serie de analize: glicemie pe nemâncate, creatinina sanguină, proba de urină, examen clinic şi tensiunea arterială.
2. Dentitie
Medicii stomatologi spun că, pentru a avea o dantură sănătoasă nu e suficientă numai igiena bucală, ci și un regim alimentar bogat în vitamine și minerale care să întrețină dantura întreagă până la o vârstă înaintată.
Alimentația și dinții sunt două elemente interdependente. Calitatea alimentației este un factor ce determină structura dentară, iar integritatea dinților facilitează o alimentație sănătoasă. Acum, mai mult ca niciodată, avem o paletă foarte largă de opțiuni culinare, de la produse proaspete, la preparate procesate pline de zahăr și snacks-uri. Ce și când mâncăm poate să ne afecteze nu doar sănătatea generală, ci și pe cea orală.
Datorită stilului de viață alert, dorința de a face cât mai multe activități, menținerea sănătății dentare în rândul tinerilor și a adulților ridică multe dificultăți. Asta se întâmplă datorită plăcii bacteriene , o peliculă lipiciosă de bacterii și resturi alimentare, ce se găsește în continuă formare pe dinții noștri. Atunci când bem sau consumăm alimente ce conțin zahăr ori amidon, bacteriile produc acizi care atacă smalțul dinților. Placa ajută la menținerea acidității pe dinte, ducând în cele din urmă la carierea lui.
4. Previne aparitia acneei
ESTE ZAHARUL O CAUZA A ACNEEI?
Cercetările din ultimele câteva decenii au descoperit doi factori principali ai acneei: hormonii şi inflamaţia. Hormonii extenuează glandele pielii, rezultand astfel producţia excesivă de sebum şi creşterea celulelor pielii. Combinaţia de sebum lipicios şi celule moarte reprezinta reteta ideala pentru pori blocaţi.
Inflamatia deterioreaza sebumul în interiorul acestor pori blocati si creeaza mediul ideal pentru dezvoltarea bacteriilor ce provoacă acneea. Cercetările au arătat că defapt inflamarea sebumului este cea care declanseaza acneea- nu bacteriile. Bacteriile contribuie, alături de inflamaţia deja existenta, dar nu declanseaza procesul.
Zahărul este cauza ambelor probleme.
Zaharul agraveaza acneea hormonala
Orice acnee este hormonală într-o oarecare masura. Din cauza genelor pielea predispusa la acnee este sensibilă la androgeni (hormoni masculini). Aceştia măresc producţia de sebum şi determina creşterea celulelor pielii. Insulina şi factorul de creştere de tip insulinic (IGF-1) sunt alţi hormoni care au legătură cu acneea.
Studiile arată că IGF-1:
- Intensifică severitatea acneei, cu cât este mai mare nivelul de IGF-1 cu atât mai sever se manifestă acneea.
- Măreşte producţia de sebum
- Determină creşterea porilor, făcându-i mai vizibili.
În mod clar, nivelul ridicat de IGF-1 nu este benefic pielii. Insulina are un efect similar, dar nu este la fel de puternica ca hormonul IGF-1.
Legătura cu zaharul
Insulina şi IGF-1 sunt legate de nivelul de zahăr din sange. Consumul de carbohidrati şi in special de zahar, determina cresterea nivelului de zahar din sange. Ca raspuns, pancreasul elibereaza insulina, un hormon ce transporta zaharul in celule şi reduce nivelul de zahar din sange.
Nivelul ridicat de insulina mareste atât nivelul de IGF-1 cât şi biodisponibilitatea acestuia. Aceasta nu este o problema daca mananci o gogoasa sau bei un suc din cand in cand, dar devine o problema serioasa daca mananci frecvent alimente dulci.
Uite un mod usor de a privi lucrurile. Zaharul este sebum. De fiecare data cand bei un suc sau mananci o gogoasa adaugi sebum pe fata ta si iti cresti sansele de a face acnee.
Cum sa alegi produsul health garden potrivit nevoilor tale
3. Silueta
Vreti sa-l cunoasteti pe inamicul numarul unu al siluetei? Ei bine, el este zaharul. Cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca anumite persoane consuma involuntar si 46 de lingurite de zahar pe zi.
Milioanele de persoane obeze din Statele Unite le-au dat de gandit cercetatorilor care le-au analizat in amanunt dieta. Iar concluziile au scos la iveala un fenomen ingrijorator: zaharul consumat intr-o zi poate intrecere orice masura.
Zaharul alb nu contine deloc elemente nutritive, ci numai calorii goale. Acestea se absorb repede in sange si se transforma in grasimi nedorite.
Potrivit specialistilor exista produse care nu sunt foarte dulci si totusi sunt bogate in zaharuri. Este vorba despre unele cereale, sosuri din supermarket, untul de arahide sau unele sortimente de iaurt cu fructe. Consumate zilnic nu fac decat sa creasca riscul de diabet, obezitate sau de hipertensiune arteriala.
Mare atentie si la bauturi! Fie ca este vorba despre sucuri, vin sau bere, sortimentele cu adaos de zahar inseamna un aport suplimentar de calorii de care organismul nu are nevoie.
Pentru a evita aceste pericole si totusi a ne putea bucura de gustul dulce Health Garden vine cu o serie de indulcitori naturali, la fel de gustosi ca zaharul insa mult mai putin periculosi pentru sanatate.
5.Alzheimer
Boala Alzheimer afectează din ce în ce mai mulți oameni, din cauza creșterii longevității oamenilor. Cercetătorii au reușit să descopere un factor important care duce la apariția acesteia, dar și cum poate fi evitată boala.

Oamenii care au o dietă foarte bogată în zahăr au un risc mai ridicat de a dezvolta boala Alzheimer. Pentru prima oară, cercetătorii au stabilit o legătură între zahărul din sânge și starea neurologică degenerativă, informează Telegraph.
Excesul de zahăr afectează o enzimă vitală, implicată în răspunsul inflamator din stadiul incipient al bolii, spun cercetătorii de la Universitatea Bath. Nivelul anormal de zahăr din sânge, cunoscut și sub numele de hiperglicemie, este o caraceristică foarte bine-cunoscută a diabetului și a obezității. De asemenea, este știut și că pacienții cu diabet au un risc mai mare de a dezvolta Alzheimer, deoarece proteinele anormale vor forma plăci și încurcături în creier.
Acum, cu toate acestea, oamenii de știință au deslușit legăturile moleculare specifice dintre glucoză și boala Alzheimer, sugerând că oamenii care sunt consumatori excesivi de zahăr, dar nu sunt diabetici, vor avea un risc ridicat de a dezvolta Alzheimer. Aceștia au luat probe din creierele unor oameni bolnavi, dar și din cele ale unor oameni sănătoși, iar descoperirile au fost unele pe măsură. În fazele incipiente ale bolii Alzheimer, o enzimă numită factorul de inhibiție al migrării macrofagelor (MIF) este deteriorată printr-un proces numit glicare.
Cercetătorii cred că inhibiția și reducerea activității MIF, cauzate de glicare, ar putea fi “punctul critic” în evoluția bolii. Ei au observat și că, pe măsură ce boala avansează, glicarea acestor enzime crește.
“Am arătat că această enzimă este deja modificată în creierul uman de către glucoză, chiar din primele stadii ale bolii Alzheimer. Acum investigăm dacă putem detecta schimbări similare în sânge. În mod normal, MIF ar putea fi o parte a răspunsului imun la acumularea de proteine anormale în creier și credem că, din cauza daunelor produse de zahăr, unele funcții ale MIF sunt reduse, iar altele sunt complet inhibate, ceea ce ar putea fi punctul critic ce permite Alzheimerulu să se dezvolte”, a declarat profesorul Jean van den Elsen.
La nivel mondial sunt în jur de 50 de milioane de oameni care suferă de Alzheimer iar, până în 2050, numărul lor ar putea ajunge la 125 de milioane de oameni
.“Excesul de zahăr este cunoscut ca fiind rău pentru noi și provoacă diabetul și obezitatea, dar posibilele legături cu Alzheimerul sunt încă un motiv pentru a controla consumul de zahăr”, a mai spus Omar Kassaar.